LeRiche2Het iconische wijnhuis Le Riche is gelegen op de hellingen van de Helderberg in de nabijheid van de historische stad Stellenbosch. Het domein werd opgestart in 1911 in de zogenaamde Jonkershoek. Etienne Le Riche kocht het domein in 1996 en runt het als een familiebedrijf.

Wijnmaker Etienne maakt zijn wijnen in oude stijl. Het wijnhuis is positief gekend om rode wijnen van topkwaliteit te maken in een klassiek Zuid-Afrikaanse stijl.  De wijnen worden vermengd in betonnen gistingstanks met een minimale ‘moderne’ interventie. Le Riche produceert 8000 kisten per jaar.  Van de ‘reserve’ gaan jaarlijks slechts 1000 kisten over de toonbank. De wijnen zijn zeldzaam en exclusief.  Enkel weggelegd voor gelukkigen die een zeer goed glas wijn weten te appreciëren.

 

Le Riche maakt van Cabernet Sauvignon een Godendrank

Le RicheEtienne genoot een mooie carrière in de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie. Hij besloot een wijndomein te kopen waar hij de Cabernet Sauvignon als druivensoort ten volle tot z’n recht kon laten komen. Zijn bedoeling is eenvoudig. Zo goed mogelijk de nuances van Stellenbosch Cabernet Sauvignon illustreren. Om niet te worden geremd door de eigen wijngaarden alleen selecteert hij druiven van de best mogelijke terroirs uit Stellenbosch. De resulterende wijnen hebben grote elegantie en klasse aangetoond en bewijzen consequent een prima kwaliteit en rijpingspotentieel.
Etienne is een van de stichtende leden van de Kaap Wijnmakers Gilde (CWG). Elk jaar produceert hij een unieke, single vineyard wine, Le Riche CWG Auction Reserve, speciaal gemaakt voor de gilde.  Etienne runt Wine Estate Le Riche samen met z’n vrouw Yvonne en met zoon Christo. Z’n zoon is ondertussen directeur geworden van het familiebedrijf.

 

Zorgvuldig met wijngaarden

Le RicheDe druiven worden geselecteerd van top telers in Stellenbosch. Een combinatie van bodem, klimaat, klonen, wijnstokken en leeftijd bepalen de blokken wijngaard die ze selecteren. De wijnmakers hanteren een nauwgezette viticultuur met focus op wijnstokken, microklimaat en gezondheid van de bodem. Zo zorgen ze ervoor dat ze elke wijngaard zelf voor 100% kunnen gebruiken om eigen wijnen te maken. De verschillende wijngaard blokken worden apart gevinifieerd om hun kwaliteit en stijl vast te stellen.  Zo kan men hun unieke karakter begrijpen.

In Stellenbosch komen de meeste druiven van twee bodemsoorten.  Hoger op de hellingen zijn er graniet bodems en in de vallei is er zanderig grindbodem. De meeste van de wijngaarden liggen dicht bij de oceaan. Deze zorgt voor een verkoelende bries in de namiddag tijdens de hete zomermaanden.  De wijngaarden op zandige grindbodems warmen snel op en geven sneller rijpe druiven. De wijngaarden op graniet bodems zijn vooral hoger gelegen op de berghellingen waar de hoogte helpt om de wijngaarden te koelen. Deze wijngaarden knoppen en rijpen later in het seizoen.
De wijnmakers beslissen om te oogsten door nauwgezette visuele selectie en door  proeven en analyseren. Typische fruit smaken, tannine structuur en uniforme rijpheid zijn de belangrijkste parameters. Druiven worden met de hand geoogst. Nadien volgt een erg strenge selectie.

 

State of the art

LeRiche_011De aanpak voor het wijn maken is traditioneel en simplistisch maar toch innovatief. De basis vinificatie doet men met open vergisters die men handmatig beweegt onder gecontroleerde temperaturen. Dit doet men om maximale kleur, tannine en smaak extractie te garanderen.

De Cabernet Reserve ondergaat een langere periode van maceratie. De tanks zijn afgesloten met een deksel voor een bijkomende periode. Dit verbetert de kwaliteit van de tannines en zorgt voor evenwicht en extract van de wijn. Na de gisting van de wijn wordt de wijn geperst. Zowel de free run en het geselecteerde perssap worden naar Franse eiken vaten gepompt voor de secundaire, malolactische gisting. Na rijping van 18 tot 24 maanden wordt de wijn gebotteld en gelabeld.

Le Riche Wines wordt beschouwd als één van de meest ervaren en getalenteerde wijnmakers van Cabernet Sauvignon wijnen in Zuid-Afrika.

 

De Le Riche wijnen in ons gamma

Le Riche Richesse Le Riche Cabernet Sauvignon Le Riche Cabernet Sauvignon Reserve Le Riche Chardonnay

Le Riche Chardonnay 2015

Le Riche Richesse 2013

Le Riche Cabernet Sauvignon 2013

Le Riche Cabernet Sauvignon Reservé 2013 

 

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik