almenkerk-wine-estate

 Almenkerk Wine Estate is een unieke Zuid-Afrikaanse parel gecreëerd door Belgisch ondernemerschap. Het verhaal begint in 2002. Natalie Opstaele en Joris van Almenkerk beslissen om te verhuizen naar Zuid-Afrika.  De papa van Joris woonde al in de Kaap. Joris gaat aan de slag bij de Wine Estate Mulderbosch. Hij leert er de eerste kneepjes van het vak. Nathalie werkt in de horeca zodat de twee net genoeg hadden om rond te komen.  Begin 2004 kocht het koppel met de steun van familie en vrienden de appelboerderij ‘Jutland’ in de Elgin vallei, niet zo ver van Hermanus. Deskundigen gaven aan dat de beschikbare grond perfect was voor het maken van wijn en het telen van druiven.

In 2004 schreef Joris zich in aan de befaamde Universiteit van Stellenbosch om de theorie achter het wijn maken bij te schaven. De keuze van druivensoorten en waar hen exact te planten werd bepaald in samenspraak met professoren. Niet enkel de bodem, maar ook het aantal zonne-uren, de wind en de neerslag spelen een rol.

 

Almenkerk: een uniek domein

AlmenkerkZoveel jaren later heeft Almenkerk 15 hectare wijngaarden. Van de 32 hectare appelboomgaarden blijft nog 4 hectare appel en perebomen over. Onlangs werden extra hectares appelbomen aangeplant.

Het domein wordt erg professioneel gerund. Wijnranken worden gescreend met drones en infraroodcamera’s om daarna bijgeknipt te worden. Geregeld worden bodemstalen genomen en ook elektromagnetische scans helpen om de kennis te verhogen.

De wijnkelder van Almenkerk werd geconstrueerd tegen de bergzijde.  Je hebt mooie verzichten over de Elginvallei en het Kogelberg gebergte. Het domein bestaat uit een fermentatiegedeelte waar de wijn wordt gemaakt, een rijpingsgedeelte waar de wijn in vaten wordt gerijpt, twee opslagmagazijnen en een erg mooie binnenruimte voor proeverijen. De wijnkelder werd ontworpen door DHK Urban Concepts. De tuinen werden geteend door Belg Dirk Vervaecke.


Belgische roots

Joris en Nathalie groeiden op in België. Mama Yvonne Bedert runt het bekende restaurant ‘De Mikke’ in Oostduinkerke. Vrienden en bezoekers noemen haar nogal snel ‘Vontje’. Papa Joep van Almenkerk, runt het restaurant ‘De Brasserie’ in Strand in False Bay te Zuid-Afrika. In 1999 spoelde Joep aan in Plettenberg Bay.  Joris en Nathalie hebben twee dochters: Annabelle en Emma-Manon.

Wijne

Op het domein worden vier rode cultivars gekweekt: Merlot, Shiraz, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon. De witte cultivars zijn Sauvignon Blanc en Chardonnay.
Dit laat de wijnmakers toe om 7 wijnen te maken van hoog niveau.

Witte wijnen
Almenkerk Sauvignon Blanc
Almenkerk Chardonnay
Lace by Almenkerk Sauvignon Blanc

 

Rosé Wijnen
Lace by Almenkerk Dry Rosé

 

Rode Wijnen
Almenkerk Merlot
Almenkerk Syrah
Lace by Almenkerk Vineyard Selection

Almenkerk Zuid-Afrika

Almenkerk tentoonstelling

Almenkerk Uitzicht

Almenkerk wijnkelder

 

Getagd op:    

3 thoughts on “Almenkerk Wine Estate

 • april 17, 2018 om 11:21 pm
  Permalink

  Beste mensen,

  Wij hebben bij ons in de Gemeente Lochem (Nederland) een dorp wat de naam Almen draagt.
  Nu kunnen wij ons voorstellen dat het hotel daar iets zou kunnen doen met de wijnen van Almen(kerk)
  Het Hotel heet de Hoofdige Boer en ligt bijna naast het kerkje van Almen.

  Met vriendelijke groet,

  Familie de Kievit

  Beantwoorden
 • april 17, 2018 om 11:22 pm
  Permalink

  ons emailadres was niet helemaal goed.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik