PietHuysentruytZuid-AfrikaNiemand denkt eraan om Bekende Vlamingen in Zuid-Afrika tegen het lijf te lopen. Toch is de kans niet klein. Het land is een geliefd toevluchtsoord voor heel wat Vlaamse sterren. In Kaapstad hebben een aantal BV’s een tweede leven opgebouwd…

We zetten de BV’s met een bijzondere voorliefde voor het land op een rijtje.

Bekende Vlamingen in Zuid-Afrika

 

 1. Kathleen Aerts

Kathleen K3 Zuid-AfrikaK3 – Kathleen is een bezig bij: ze zingt, ze schrijft, ze acteert en ze presenteert. Haar carrière is als een sprookje. Zeker nu ze haar dromen in Zuid-Afrika najaagt. Eind 2015 verhuisde ze met haar man Steven en hun twee kinderen Lewis en Jay naar Kaapstad.

Dat de zangeres er haar hart verloren heeft, is al langer bekend. Elk jaar rond Kerstmis vloog het gezin naar Kaapstad.  Beroepshalve brengt Kathleen dit najaar de Afrikaanse versie van ‘De Roos’ van Ann Christie uit. Benieuwd of het een hit wordt! Tegelijk start ze samen met haar man het reisbureau StievieWonderTours.

Een indruk over Kathleen haar leven in Zuid-Afrika was te zien in het televisieprogramma Kroost, dit jaar uitgezonden op Vier.

 

 

 1. Piet Huysentruyt

PietHuysentruytZuid-AfrikaTV-kok Piet Huysentruyt runt toprestaurant Likoké in de Ardèche. Als het restaurant in de Franse winter sluit gaat Piet naar Zuid-Afrika om inspiratie op te doen. ‘Wat hebben we vandaag geleerd?’ klinkt in het Afrikaans: ‘wat het ons vandag geleer?’

Piet’s band met Afrika gaat terug naar zijn ouders. Zij woonden vroeger in Congo en moesten het land ontvluchten na de dekolonisatie. Piet’s broer is er nog geboren. Piet kent Afrika van de verhalen van zijn ouders.

Wie weet start onderneemt Piet binnenkort iets in Zuid-Afrika… To be continued…

 

 1. Jean-Luc Dehaene

Jean-LucDehaeneZuid-AfrikaElke Belg wordt aangeraden om een bezoekje te brengen aan het Belgische restaurant ‘Den Anker’ in Waterfront te Kaapstad. Als je daar naar het toilet gaat, merk je al gauw de bijzondere band die wijlen Jean-Luc Dehaene had met Zuid-Afrika.

Meerdere malen reisde hij naar het land, in functie en buiten functie.  Als eerste minister had hij er onder andere een ontmoeting met toenmalig president Nelson Mandela. Aan de foto’s vanuit Den Anker te zien had hij het meer dan naar zijn zin…

 

 

 1. Tom Lanoye

Bekende Vlamingen in Zuid-AfrikaLiterair godenkind en kunstenaar-ondernemer Tom Lanoye maakt er geen geheim van dat z’n tweede thuishaven Zuid-Afrika is. Minstens 3 maanden per jaar (tijdens de Belgische winter) trekt hij naar z’n huis in Kaapstad.

Lanoye geraakte naar eigen zeggen geïnspireerd door Zuid-Afrika door Marianne Thamm.

De vrouw is een blanke Zuid-Afrikaanse journaliste en activiste die naar Antwerpen kwam om de apartheid te ontvluchten. Toen hij haar in 1999 leerde kennen, klikte het meteen. Ze werden dikke vrienden en zo groeide ook een band met Zuid-Afrika.

Een aantal van z’n werken werd ook vertaald in het Afrikaans.

 

 

 1. Regi Penxten

REgiZuid-afrikaMilc Inc frontman Regi Penxten overwintert jaarlijks in een aangekocht huis in de Western Cape provincie. Samen met vrouw Elke en dochter Ellie Martha. Hij trekt er naar eigen zeggen voor een aantal weken rust en een normaler leven met zijn gezin.

Begin dit jaar vierde Regi hij er z’n 40ste verjaardag.  Het feest werd georganiseerd door goede vrienden Niels William en z’n vrouw Ellen Christiaen.

 

 

 1. Niels William – William Vaesen

WilliamVaesenZuid-Afrika1Niels William (officieel: William Vaesen) richtte K3 op in 1998. Daarvoor was hij onder meer radiopresentator (Radio Donna en Radio 2) en zanger. Later gaf hij een aantal boeken uit.

Zijn band met Zuid-Afrika gaat al lang terug. William ging rond 2000 naar Zuid-Afrika en richtte daar de Zuid-Afrikaanse variant van K3 op: X4.  In 2010 maakte William in Zuid-Afrika een muzikale realitysoap over de zingende familie Davids.  Een jaar later trad William in Kaapstad in het huwelijk met Ellen Christiaen uit Gent. In september van datzelfde jaar 2011 verhuisde het koppel naar Zuid-Afrika. Ze wonen nog steeds samen in Kaapstad.

 

 

 1. Peter Van Asbroeck

Acteur, presentator en ondernemer Peter Van Asbroeck zit nooit stil. De amusantste stem van televisieprogramma ‘Komen Eten’ verblijft zo’n drie à vier maanden per jaar in Kaapstad. Na zijn vertrek bij VT4 en VijfTV focust hij op andere zaken.  In de stad van de Tafelberg baat hij een koffieshop uit met cateringbedrijf, vlakbij een bedrijvencentrum.

Bekende Vlamingen in Zuid-AfrikaIn 2012 speelde Peter de hoofdrol en was hij presentator in de serie ‘Peter tegen de rest’. Het reality-spelprogramma speelde zich af in Zuid-Afrika en werd uitgezonden op VT4. In en rond Kaapstad ging Peter in duel met 7 bekende Vlamingen.

In Zuid-Afrika zette Peter ook een project op voor vrouwelijke werkkrachten en een project voor mensen met aids.

In juni van dit jaar opende hij in de Antwerpse Hoogstraat een winkel met Zuid-Afrikaanse snuisterijen en hebbedingen: Jules Unlimited.

 

 

 1. Wouter Deprez

Bekende Vlaming Zuid-AfrikaKomiek en presentator Wouter Deprez nam in 2012 een sabbatjaar om te leven in Plettenberg, Zuid-Afrika.  Tegelijk maakte hij voor Radio 1 het programma ‘Radio Plettenberg’ waar hij in dialoog ging met de Zuid-Afrikanen.

Wouter Deprez verrast ons telkens met maatschappelijk engagement en diepgaande analyse. Zo ook in een interview over Zuid-Afrika voor het magazine MO.

 

 

 1. Dana Winner

Bekende Vlamingen in Zuid-Afrika Zangeres Dana Winner (Chantal Vanlee) reist al erg lang naar het Zuidelijkste land van Afrika.  In de jaren ’90 gaf ze tal van optredens die haar er een echte ster maakten. Haar zangstijl sloeg erg aan. Enkele jaren had ze zelf een Zuid-Afrikaanse manager.  Al meer dan 20 jaar tourt ze door Zuid-Afrika. Haar optredens zijn quasi altijd een succes. Ze is erg populair onder de Afrikaners. Kan je haar niet in België strikken voor een optreden, dan is de Zuid-Afrikaanse variant de moeite waard!

 

 

 1. Herman Van Nazareth

HermanVanNazarethZuid-AfrikaKunstenaar Herman Van Nazareth (°1936, Evergem) is een prominent figuur in de Zuid-Afrikaanse kunstwereld. Van Nazareth viert dit jaar zijn 80ste verjaardag zowel in Zuid-Afrika als in België. Herman vestigde zich begin de jaren ’60 in Kaapstad. Hij debuteerde als schilder. Zijn werken waren een vorm van protest tegen machtsmisbruik, onverdraagzaamheid en een gekwelde samenleving. Gezien de apartheid van toen, erg relevant. In dezelfde periode start hij ook met beeldhouwen.

Van Nazareth is een vaste internationale waarde. Een aantal van zijn werken zijn in openbaar bezit en een aantal behoren tot private collecties. Je kan ze bewonderen in het Vlaams Parlement. Ook steden als Deinze, Gent, Leuven, Wachtebeke, Langebrugge en Sint-Martens-Latem stellen z’n werk ten toon. In Zuid-Afrika is zijn werk over het ganse land verspreid.  In Kaapstad in het Iziko Museum of Cape Town; in Kimberley in de William Humpreys Art Gallery; in Port Elizabeth in de Nelson Mandela Metropolitan Art Museum; in de Universiteit van Pretoria; in de Universiteit van Witwatersrand te Johannesburg en in  Sandton in de Municipale Art Collection.

Een verzameling van zijn beelden is dit jaar te bewonderen nabij Kaapstad, in de tuinen van het wereldberoemde wijndomein Groot Constantia. In samenwerking met Cape Town Art Agency, de creatie van Vlamingen William Vaesen en Dirk Durnez, staan de beelden ten toon op de plaats waar 356 jaar geleden voor het eerst succesvol wijn werd gemaakt. Herman is één van de prominentste Bekende Vlamingen in Zuid-Afrika.

 

 

 1. Bart Kaël

Bekende Vlamingen in Zuid-AfrikaZanger Bart Kaël is redelijk discreet over zijn privéleven. Volgens een aantal Belgen die in Zuid-Afrika wonen zou hij regelmatig naar Zuid-Afrika reizen.

Het is bekend dat Bart de inspiratie voor z’n hit Kap’tein (2012) in Zuid-Afrika heeft opgedaan.  Het is een remake van het Afrikaanse liedje Kaptein (Span die seile) van Kurt Darren. Zeil je voor het eerst, sla je een flater klinkt in het Afrikaans: “Seil jy vir die eerste keer dan smash jou ’n flater”. Trek dit jou nie aan gaan deur tot later ;-).

 

 

 1. Stef Bos

StefBosZuid-AfrikaDe enigste die niet helemaal in dit rijtje thuishoort, maar toch de vermelding waard is, is Stef Bos. De bekende Nederlander is al sinds de jaren ‘90 geïntrigeerd door Zuid-Afrika. Hij noemt Kaapstad ‘de wereld in pocketformaat.’ Stef Bos heeft een huis in Kaapstad. Zo’n zes maanden per jaar kan je hem er aantreffen. Hij houdt van de Kaap omwille van haar schoonheid, haar complexiteit en haar ritmes. Stef spreekt vlot Afrikaans. De zanger is getrouwd met een Zuid-Afrikaanse kunstenares.

In een interview met Kaapstadmagazine stelt hij “Ik ben in Nederland geboren, heb me in België ontwikkeld en ben in Zuid-Afrika geworden wie ik ben. Zuid-Afrika was een ongelooflijk belangrijke toevoeging aan mijn ontwikkeling. Voor Zuid-Afrika kon ik in mijn teksten weliswaar al helemaal mezelf zijn, maar echt ‘vanuit de buik’ zingen heb ik in Zuid-Afrika geleerd.”

 

Ken jij nog een BV met een bijzonder voorliefde voor Zuid-Afrika? We horen het graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik