Frederik Crul Sommelier

Online wijn kopen kan je tijd en geld besparen. Met enkele belangrijke tips zorg je dat je online ervaring positief verloopt.

 

1 Echte kwaliteit vind je bij de specialist

online wijn kopen wijn kopen kan een serieuze uitdaging zijn.  Je botst op een gigantisch aanbod. Zoveel wijnstreken met nog eens evenveel diversiteit per streek. Dat betekent dat als je kwaliteit wil kopen, je het best te rade gaat bij specialisten. Niemand kan gespecialiseerd zijn in alle wijn. Wil je de toppers van een bepaalde streek, koop dan bij iemand die zich enkel daarin specialiseert. Dat vergroot je kansen om prima geholpen te worden.

2 Bewaarpotentieel: wanneer drinken?

De meeste wijnen worden verkocht met het vooruitzicht dat je ze onmiddellijk kan drinken. Toch is het raadzaam om te kijken naar het bewaarpotentieel. Premium rode wijnen kunnen heerlijk ‘rijpen’ naarmate ze ouder worden.

 

3 Bepaalde serie uitverkocht? Let op voor automatische vervanging

Online Wijn KopenSoms zijn wijndepots uitgeput. Sommige online websites vermelden in hun algemene voorwaarden dat ze in dat geval dan ‘gelijkaardige wijnen’ mogen meegeven. Ze lichten je dan niet in, maar doen wel de verzending. Als je er op staat om de fles te krijgen kan je dit eventueel aanduiden als opmerking bij je bestelling. Wijnsafari hanteert de beleefdheid om klanten eerst in te lichten als dit zich voordoet.

 

4 Kan je terugsturen?

De meeste webwinkels voorzien een terugstuur clausule. Voor wijn is dit niet zo evident. De flessen moeten immers heelhuids terugkeren vooraleer je je geld kan terugvorderen. Wees daar bewust van.

 

Frederik Crul Sommelier5 Sommelier?

Wie is de (online) wijnhandelaar? Is het iemand met gedegen kennis over wijnen? Heeft hij z’n diploma als sommelier? Kan je hem rechtstreeks contacteren om vragen te stellen? Dit zijn elementen die je helpen bij het maken van een goede wijnkeuze bij het online wijn kopen.

 

6 Hoeveel bestellen voor gratis levering?

Wijnen goed afleveren is iets complexer (en duurder) dan een normaal postpakket. De wijn weegt en de flessen mogen niet breken. Ga na hoeveel je moet bestellen om gratis levering te bekomen. Laat je wel niet vangen. Levering heeft altijd een kost. Als de limiet van gratis verzending erg laag ligt, betekent dat de marges op de wijnen hoog zijn. Maar goede wijn heeft altijd zijn prijs. Je wil geen overprijst massaproduct zonder smaak. Als je bijvoorbeeld bij aankoop van 30 euro wijn gratis levering krijgt, kan je je al vragen beginnen stellen.

 

7 Extra verzekeringskosten?

Kurk openenSommige wijnhandelaren rekenen op het einde van je bestelling extra verzekeringskosten aan voor de verzending. Het getuigt van beleefdheid om dit tijdens het bestelproces duidelijk aan te geven.

Volgens ons is het ook niet nodig om je flessen te verzekeren. Ervaring in de sector toont dat 99,7% van de flessen ongeschonden aankomt. Dan heeft het geen zin om 5% meer te betalen voor je bestelling.

 

8 Temperatuur bij de zending

Als het erg warm of erg koud weer is, kunnen sommige koeriers moeite hebben met het degelijk afleveren van de bestelling.  De wijnen mogen geen al te hoge temperatuurschommeling mee maken. Je kan nagaan met welke koerier een firma samenwerkt. Ga na of de betreffende wijnhandel hiermee rekening houdt.  Wijnsafari levert enkel kwalitatieve wijnen en werkt daarom ook samen met kwalitatieve koeriers.

 

vivino9 Online wijn kopen : Vivino geeft raad

Twijfel je over een bepaalde wijn? Ga een kijkje nemen op je app van Vivino. De goede reviews kunnen je een indicatie van hoe de wijn gesmaakt wordt. Je kan de app downloaden op je gsm en daarna in de zoekfunctie je wijn terug vinden.

 

10 Foodpairing

Heel wat mensen die wijn kopen doen dat in functie van een lekker etentje. Ga online na of de wijn past bij je gerecht. Goede online winkels geven aan hoe de wijn bij bepaalde gerechten past.

 

11 Opgelet met grote acties

Ben je op zoek naar kwalitatieve wijn?  Grote acties waarbij men per fles een fles gratis weggeeft kunnen bedrieglijk zijn.  Het betekent eigenlijk dat je de fles oorspronkelijk te duur betaald.  Hoge marges geven ruimte op hoge kortingen, maar zeggen weinig over kwaliteit. Bovendien zijn het vaak overschotten die weggewerkt moeten worden. Goede wijn verkoopt zichzelf en behoeft geen gigantische promoties.

 

12 Opgelet met ‘reviews/recensies’

Een aantal websites voorziet reviews voor de wijn. Let op met websites die zelf reviews hebben toegevoegd om je te misleiden. Je kan opzichtig de reviews lezen en proberen te achterhalen of ze echt zijn? Wie gaf de review? Wat zegt men exact, etc.

 

Online wijn kopen kan je ook bij de Zuid-Afrikaanse wijnspecialist: Wijnsafari. Klik hier om ons aanbod te bekijken.

Getagd op:

One thought on “Online wijn kopen: 12 tips waarop je moet letten

  • september 6, 2017 om 3:23 pm
    Permalink

    Leuke tips! Ik wist niet dat de meeste wijnen met het vooruitzicht dat ik ze onmiddellijk kan drinken worden verkocht. Ik heb een grote party over een paar weken en ik wil daar wijn serveren. Ik denk dat er geen problemen met wijn drinken zullen zijn en het bewaarpotentieel niet zo belangrijk in mijn geval is 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik