42 Orpheus & the Raven

Etienne Louw, Zuid-Afrikaanse wijnmaker van Alydgedacht en ondernemer Brenden Swartz (Bravo-design) bundelden de krachten als ‘De Vinoneers’. Deze samenwerking resulteert in uitzonderlijke wijnen onder de naam Orpheus & the Raven.

Etienne Louw Brenden Swartz
Etienne Louw & Brenden Swartz

De Vinoneers willen enkel en alleen wijn maken zoals de wijnmaker en de kunstenaar dat het liefst willen. Niet geleid door verkoopvolumes, marktaandeel of consumenteninzichten. De wijnen zijn een pure uitdrukking van liefde voor het vak.

Ze werken samen om een ​​reeks premium, kleine aantallen, handgemaakte wijnen en boeiende verpakkingen te produceren met een uniek artistiek gevoel. Bij Orpheus & The Raven is de synergie tussen wijn en kunst is tastbaar en smaakbaar.

De Vinoneers maakten drie types wijnen:

  • Orpheus & The Raven Chenin Blanc (Gewurztraminer)
  • Orpheus & The Raven The Swansong
  • 42 Orpheus & The Raven (Red Blend)

Orpheus & The Raven Chenin Blanc

De Chenin Blanc blinkt al uit van bij de start: met name de druiven waaruit deze wijn gemaakt werd. De wijnstokken werden aangeplant in 1973. De 42-jarige bush wijnstokken liggen aan de T-splitsing tussen Tygerberg Valley  en Race Course in Durbanville, nabij Kaapstad.

De druiven werden met de hand geplukt in februari 2014 in de koele ochtenduren bij 22.8º Balling. Na de oogst koelden de wijnmakers de druiven ‘s nachts af tot 10° C voorafgaand aan de effectieve wijnbereiding. Erna volgde het ontstelen, het pletten, het persen en het rusten gedurende twee dagen. Het sap pompte men in vaten en fermenteerde men onder Etienne’s toeziend oog.

Het nieuwe 500 liter Franse eiken vat doopte Etienne liefdevol tot “Makulu Makulu”. De wijn onderging spontane melkzuurvergisting in het vat, waarna het op de moer werd gelaten zonder zwaveltoevoeging gedurende 12 maanden. De wijn werd gerijpt voor een totaal van 17 maanden in Franse eiken vaten en gebotteld in 934 flessen op 22 juli 2015.

42 Orpheus & The Raven

De Orpheus & de Raven n°42 vintage 2015 is de tweede wijn van de Vinoneers na hun Chenin Blanc van 2015.

Deze rode blend viert het erfgoed en de oorsprong van de Pinotage en zijn oudere cultivars Pinot Noir en Cinsault. De druiven komen uit terroirspecifieke wijngaarden en werden met de hand geplukt. Na de vinificatie rijpten de druivensoorten gedurende 18 maand apart in eiken vaten (50% nieuw). Na de rijping werden ze vermengd en gebotteld. Deze inspanningen leiden tot een prachtig complexe en goed gestructureerde wijn.

42 Orpheus & the Raven

Elk etiket van deze wijn is voorzien van een handgetekende illustratie gebaseerd op de 16e-eeuwse Duitse meester Albrecht Dürer, met moderne verwaandheden, waaronder de introductie van Orpheus en de Raaf als speelse karakters, en de toevoeging van de verwijzing naar Douglas Adams ‘Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’.

Het verhaal gaat als volgt: “In hun zoektocht naar antwoorden op de grote levensvragen werden Orpheus en de Raaf de ogen geopend door het licht van het heden. Maar het nieuwsgierige paar wist dat het universum buiten het licht meer te bieden had. ‘Ware kennis bestaat als je weet dat je niets weet, Orpheus,’ zei de raaf. “Dan is het antwoord op de ultieme vraag natuurlijk 42!” antwoordde Orpheus opgetogen. “Orpheus, stop nooit met zoeken!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik