Verhuizen naar Zuid-Afrika

Verhuizen naar Zuid-AfrikaVerhuizen naar Zuid-Afrika… misschien wel een stille droom van velen. Elke woensdag brengen we een kortverhaal uit Zuid-Afrika. Een bekende of minder bekende Belg komt in onze spotlights te staan. Je leest ervaringen uit het leven gegrepen.

Caro Zwaenepoel (34) bijt de spits af. Samen met haar broers groeide de Leuvense op in verschillende Afrikaanse landen, waar haar ouders werkten als diplomaten. Als kind woonde ze in Rwanda, Burundi en de DRC. Haar wilde studentenjaren speelden zich af rond de Katholieke Universiteit Leuven. Erna verbleef ze in Togo, Benin, Tsjaad, Niger, Congo-Brazzaville en Geneva. Samen met haar Zuid-Afrikaanse man Wynand woont ze nu in de wijk Vredehoek in Kaapstad. Ze is werkzaam als consultant mensenrechten en migratie.

Haar passie ligt bij wijn. Ze volgt cursussen om sommelier te worden. Caro houdt van reizen. Ze wil de wereld ontdekken en in haar opnemen. Op haar hobbylijst staat: culinair ontdekken, proeven, smaken van wijnen herkennen en appreciëren, lezen, de natuur, kamperen, wandelen, zwemmen, jazz en tijd besteden met familie en vrienden.

 

Hoe ben je in Zuid-Afrika verzeild geraakt?

Na opgegroeid te zijn in Afrika en daarna gewerkt te hebben in Afrika, belandde ik voor mijn werk in Den Haag. Na anderhalf jaar kon ik er mijn draai niet echt vinden en mistte ik de Afrikaanse bodem onder mijn voeten. Ik heb aan mijn man getrokken, we hebben een selectie gemaakt van vijf plaatsen waar we beiden zouden solliciteren.  Zo is het uiteindelijk Kaapstad geworden.

 

Je bent getrouwd met Wynand, een Zuid-Afrikaan… Was er een cultuurverschil? 
Ik ervaar geen grote cutuurverschillen, nee. We hebben zeker een andere achtergrond en zijn anders opgevoed geweest, maar hij is gelukkig een heel open minded Zuid-Afrikaan.

 

Wat zijn volgens jouw Zuid-Afrika’s grootste troeven?

Caro ZwaenepoelOverweldigende natuur! Je hebt de bergen, de zee, woestijnen, safariparken, bossen, bloemvelden en wijngaarden…voor elk wat wils. Achter elke hoek kan je een ander uitzicht verwachten. De combinatie van bergen en zee zo dicht bij elkaar is een streling voor het oog.

Het is ook boeiend om te zien dat er niet echt één Zuid-Afrikaanse cultuur bestaat. Het is een mengelmoes van culturen, van keukens en muziek.

Je wordt omringd door zo veel schoonheid, er is veel te beleven en te ontdekken, maar je kan ook je rust vinden door bv na je werk naar het strand te gaan met een pick-nick, een flesje wijn bij zonsondergang en plots kan je een walvis zien… Ik raad durvers aan om te verhuizen naar Zuid-Afrika.

 

Waar moeten mensen rekening mee houden als ze willen verhuizen naar Zuid-Afrika?

Dat het administratief niet altijd even eenvoudig is om alle nodige papieren te bekomen. Je goed informeren is de boodschap. Alle andere zaken gaan vanzelf… een prachtig land, met goede infrastructuur.

 

Wat mis je aan België dat Zuid-Afrika niet heeft?

Een goed pak friet met echte mayonaise. Een stokbrood met Américain.

 

Is je leven veranderd sedert je verhuis naar Zuid-Afrika?

Veranderd is veel gezegd. In mijn leven ben ik al regelmatig verhuisd, waardoor ik geen schok ervaar.  Anders is wel dat ik hier een heel comfortabel en goed leven kan leiden. Het is in zekere zin rustiger dan het hectische en drukke leven van sommige van mijn vrienden in België…

 

Korte metten

 

Zuid-Afrika in drie woorden? 

Gevarieerd, boeiend en overweldigend!

 

Top 3 mooiste plaatsen in Zuid-Afrika?

Drakensbergen, Tsitsikamma en Swartberg Pass in de Kleine Karoo.

 

Top 3 wijndomeinen in Zuid-Afrika?

Peter Falken, Paul Cluver en Spioenkop.

 

Je levensmotto? 

Dromen doet stralen!


Dankjewel Caro! Straal vooral verder!

2 thoughts on “Verhuizen naar Zuid-Afrika:  Caro leeft haar droom in Kaapstad

  • september 29, 2016 om 8:45 pm
    Permalink

    Bijzonder leuk om te lezen. Ik ben zelf vier weken geleden met het hele gezin geëmigreerd naar Zuid-Afrika en het is een hele belevenis. Een prachtige belevenis 🙂

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik