Steenberg Steenberg Vineyards is een gerenomeerd wijndomein gelegen in de Constantia-vallei aan de flanken van de Tafelberg.

Het ganse domein omvat ook een luxueus boetiekhotel, gelegen in de wijngaarden, een verfijnd restaurant met topkeuken en een golfbaan van wereldklasse. Het wijndomein is eigenlijk de oudste boerderij (1682) in de historische Constantia-vallei.

De Steenberg wijngaarden klampen zich vast aan de naar het oosten gerichte hellingen van de Steenberg, een deel van het Tafelberg-gebergte. De verkoelende Zuid-Oosterse winden van de Atlantische Oceaan zorgen dat de wijngaard goed gedijt in het maritieme klimaat.

Steenberg staat erom bekend uitstekende Sauvignon Blanc’s te produceren, met Semillon en elegante rode wijnen uit de oude wereld.

 Wijnmakers JD Pretorius en Jolette Steyn

JD Pretorius is ‘kelder meester’ bij Steenberg Vineyards. Hij verpersoonlijkt die enthousiaste generatie jonge wijnmakers en brengt een frisse aanpak en aanstekelijk enthousiasme met zich mee. Hij leerde zijn vak van ervaren wijnmakers zoals Erika Obermeyer bij Graham Beck Wines en Beyers Truter van Beyerskloof Wines. Hij bracht ervaringen mee van prominente kelders in de Kaapse wijnlanden. Ook in Californië leerde hij de knepen van het vak bij Stonestreet Winery in Sonoma County. Wanneer je hem niet treft in de wijnkelder is JD te vinden in de natuur, tijdens het fietsen, peddelen, golfen of surfen.

Jolette Steyn besloot na haar middelbaar haar liefde voor reizen, talen, kunst en wetenschappen te combineren door wijnbouw (Bachelor of Science Degree in Viticulture and Oenology) te studeren aan de universiteit van Stellenbosch. Jolette voltooide vervolgens haar 

Master of Science in Europa tijdens het volgen van lessen in Angers (Frankrijk), Piacenza (Italië) en Valencia (Spanje) en sloot af met haar proefschrift over de “Vigor of Grenache Noir Vines in Priorat” (Spanje).

Voor, tijdens en na haar studie zette Jolette haar motto van ‘levenslang leren’ voort door te werken in tien verschillende wijnhuizen in Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Frankrijk, Spanje en de VS. In oktober 2014 werd ze ingelijfd bij Steenberg Vineyards. In 2016 slaagde Jolette met onderscheiding voor haar WSET Advanced Level 3-opleiding en werkt eraan om een ​​UK Master of Wine te worden. Jolette’s filosofie draait om een ​​diep respect voor de tradities van de wijnbouwgemeenschap en voor verschillende terroirs met ruimte voor creativiteit en innovatie.

Druivenrassen

Steenberg onderging uitgebreide bodem- en microklimaatanalyses voordat een volledig herbeplantingsprogramma was begonnen. Er zijn 59,5 ha wijnstokken waarvan 70% wit is: Sauvignon Blanc (64% van de totale aanplant) en Semillon. De rode variëteiten zijn Merlot, Cabernet Sauvignon en Shiraz. De boerderij is ook een van de weinige in de Kaap die heeft geïnvesteerd in de rode Italiaanse variëteit Nebbiolo.

Steenberg Vineyards realiseert gemiddeld 240 000 flessen per jaar, met een maximumcapaciteit van 420 000 flessen.

Steenberg’s unieke karakter

Het macroklimaat: milde temperatuur, koele bries van de zee, betrouwbare regenval in de winter, goede blootstelling aan zonlicht.
Klimaat op het meso: hellingen van het Zuidoosten, verschillende hoogten van 60 tot 160 meter, nabijheid van de oceaan.
Micro-klimaat: matige plantengroei, canopy-beheer, bodem variërend van lage energietoevoer tot hoog-potentiaaltypes.
Geografische ligging: dicht bi
j de stad en de haven.
Ideale bodems: magere gronden van afgebroken graniet die helpen om water vast te houden en bij te dragen aan de kenmerkende mineraliteit van onze wijnen.

De filosofie is om “ultieme wijnen te realiseren in de wijngaard en deze volledig tot hun recht te laten komen in de wijnmakerij”. De wijnmakers besteden daarom speciale aandacht aan het verkrijgen van de allerbeste en laatst bekende klonen die afgestemd zijn op de juiste grond en hellingen. Milieuvriendelijke landbouwpraktijken worden zoveel mogelijk toegepast, met behulp van niet-toxische, natuurlijke formules van ongediertebestrijding.  Het gebruik van natuurlijke predatoren voor hulp bij het zo gezond mogelijk houden van de druiven.

Steenberg Wine Estate behoort tot dezelfde groep van Graham Beck Wines.

De wijnen uit het Steenberg gamma die we aanbieden:

Steenberg HMS Rattle Snake Sauvignon Blanc

Steenberg HMS Sphynx Chardonnay

Steenberg HMS Echo Red Blend 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik