Kleinood

KleinoodKleinood Wine Estate charmeert met haar excellente Tamboerskloof wijnen. De wijnboerderij in de Stellenbosch regio is slechts twaalf hectare groot. De familie Villiers voorzag tien hectare wijngaard en twee hectare voor olijfbomen.  De estate maakt vier wijnen: Tamboerskloof Syrah, Tamboerskloof John Spicer Syrah, Tamboerskloof Viognier en Tamboerskloof Rosé.

Een bijzonder rijke geschiedenis

De Franse Hugenoot Jacob de Villiers immigreerde naar Kaap de Goede Hoop in 1688. Hij kocht de wijnboerderij Boschendal tussen Stellenbosch en Franschhoek.  Meer dan 300 jaar later vond Gerard de Villiers, een directe afstammeling van Jacob, en zijn vrouw Libby het stuk land terug. Ze kochten het ongerepte land in 2000 compleet met rivier en een inheems bos.  Het domein steelt de harten van elke gast.

Olijfolie Boerin KleinoodGerard en zijn vrouw doopten hun boerderij tot Kleinood. Kleinood is het Afrikaans woord voor iets klein en kostbaar. Dit is precies wat de site voor hen betekent en precies wat het is – een kleine boerderij, zeer dierbaar, gespecialiseerd in de productie van slechts één rode wijn op basis van Syrah. Ze maken ook  kleine hoeveelheid  Viognier en Syrah Rosé.  Kleinood is ook gekend voor z’n uitzonderlijk lekker olijfolie: de Boerin extra virgin olijfolie.

Het domein ligt ingebed in de Blaauwklippen Valley op de hellingen van de Helderberg Mountain buiten Stellenbosch. De berghellingen zijn volgens experten het rode wijn gebied bij uitstek  in de Kaap.
De wijnmakers deden enkele jaren zorgvuldige analyses van bodemtypes en klimatologische omstandigheden. Pas erna startte men met het aanplanten van de wijnranken. Niet alleen hun persoonlijke voorkeur, maar ook de terroir, de zon en de regen leidde hen naar Shiraz, Mourvèdre, Rousanne en Viognier. Ze plantten deze druivensoorten op Noord- en West-gerichte hellingen.

 

Tamboerskloof

Kleinood WijnVoordat de familie op het prachtig ingerichte wijndomein kwam wonen, woonden Gerard, Libby en hun twee kinderen, Spicer en Katharien, in een voorstad van Kaapstad, met name Tamboerskloof. Ze kozen om hun wijnen naar deze wijk te vernoemen. De naam Tamboerskloof betekent letterlijk het dal (kloof) van de trommels (Tamboer). 
Na de jaren 1650 emigreerden Nederlandse kolonisten naar de Kaap. Ze kweekten groenten en fruit om de schepen van de Nederlandse Oost-Indische Compagnie te voorzien van proviand. Op de heuvels en bergen rond het schiereiland van de Kaap stonden bemande uitkijkposten. Deze spotters trommelden de boodschap van een naderend schip van de ene uitkijkpost naar de volgende.  Ze alarmeerden de boeren in de omliggende valleien om snel hun gewassen te oogsten. Vervolgens haastten de boeren zich naar de haven om het schip te bevoorraden bij aankomst.
Bijna vier eeuwen later krijgen ze hun orders per e-mail uit Europa. Nog steeds worden de voor Tamboerskloof Syrah, Tamboerskloof Viognier, Tamboerskloof Katharien Syrah Rosé en de Boerin extra vergine olijfolie vanuit de haven van Kaapstad verscheept.

 

Kleinood: een eigenzinnig project

KleinoodGerard is ingenieur van beroep. Met zijn aanzienlijke vaardigheden in het ontwerpen van kelders, werkte hij samen met aantal van de grootste namen in de Kaapse wijnindustrie. Hij bouwde zijn eigen wijnkelder. Libby, die verantwoordelijk is voor het architectonisch ontwerp, ontwerpt tijdloze gebouwen met sterke traditionele Kaapse invloeden en materialen. Gerard gebruikte zijn ervaring om een state of the art wijnmakerij te ontwerpen, zonder het contact met de traditie van wijn maken te verliezen.

Alles is eenvoudig ontworpen om gebruik te maken van het volledige potentieel van de boerderij.  Ze voorzien in mogelijkheden om met hun persoonlijke vaardigheden de beste mogelijke wijn te produceren voor Kleinood. Dit is een zeer persoonlijk en eigenzinnig project waarbij geen wijnbouw of oenologische moeite zijn gespaard om wijnen van topkwaliteit te produceren. Tegelijk is Kleinood een huis waar de familie de Villiers thuis kan komen.

Wijnen van Kleinood Wine Estate

Rosé – Tamboerskloof Katharien Rosé
Wit –  Tamboerskloof Viognier
Rood – Tamboerskloof Syrah 

Getagd op:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik