Ataraxia Wine estateAtaraxia werd opgericht in 2004 door Kevin Grant en z’n vrouw Hanli . Samen met vrienden kochten ze 50 hectare uitzonderlijk goede wijngaardgrond. Ataraxia ligt in  ‘The Skyfields’, een uniek landschap, in het mooiste deel van de Hemel-en-Aarde vallei.

De wijnmakers plantten hun wijngaarden aan de voet van de Babylonstoren op een aantal van de meest spectaculaire terroirs die Zuid-Afrika te bieden heeft. Ataraxia is een plek waar wijnen van ongelooflijke finesse, ballans en diepte zijn gemaakt. Wijnen die de terroir en finesse in het glas brengen. Ataraxia is het Griekse woord voor zielsrust met name “de onverstoorbare staat van vrijheid”.

Wijnexpertise uit gans de wereld

Wijnmaker Kevin Grant is geboren in Malawi en geschoold in Kaapstad. Hij studeerde af aan de Universiteit van Pretoria met een B.Sc. Honours graad in Zoölogie. Altijd aangetrokken tot wijnmaken, voltooide hij een diploma in kelder technologie aan Elsenburg Agricultural. Terwijl hij werkte bij verschillende landgoederen in Zuid-Afrika, ondernam hij ook studiereizen naar Frankrijk, Oregon, Australië en Nieuw-Zeeland. Hij bestudeerde er het wijn maken en hielp mee met de oogsten van grotere wijndomeinen. Kevin is een grote believer van de quote van Michael Charles: “Hoe meer de zuivere de stem van de bodem, hoe interessanter de wijn.”

 

De wijngaarden 

AtaraxiaWineEstateDe Hemel en Aarde vallei ligt binnen de Walker Bay wijn appelatie  en is verdeeld in 3 kleinere gebieden: Ataraxia ligt in de Hemel-en-Aarde Ridge ten westen van Kaap Agulhas, het zuidelijkste puntje van Afrika. Georiënteerd op een oost – west as,  en is ongeveer 35 kilometer lang. Een bijzonder mild klimaat is een gevolg van de nabijheid van de ijskoude Zuid-Atlantische Oceaan. Veertien bodemtypes zijn afgeleid van de Tafelberg zandsteen waar Cape Graniet en Bokkeveld Shale deel van uitmaken. Deze zijn typerend voor de geologie van dit gebied. Deze bodemstructuren zijn meer dan 1000 miljoen jaar oud , wat betekent dat ze het voorrecht hebben om wijnen te cultiveren op een aantal van de oudste bodems op aarde. Al de wijngaarden zijn geplant op hoger gelegen en voornamelijk zuidelijke hellingen.

 

Druivensoorten

Ataraxia1De bodem bepaalt welke druivensoorten Ataraxia aanplant. Na zorgvuldige studie en onderzoek besloot Kevin dat de beste druiven om deze streek te uiten de Chardonnay en Pinot Noir zijn. Momenteel hebben ze van deze druiven een totaal van twaalf hectare aangeplant. In de nabije toekomst plant de familie om nog eens zes hectare aan te planten.

 

Ataraxia Wine lounge

Ataraxia’s proeflokaal, The Wine Lounge is gelegen op wat is beschreven als “zeker een van de meest spectaculaire en dramatische plekjes in de hele wijnwereld”. Gebouwd als een kapel in de stijl van de regio, biedt het een plek om ontspannen te proeven van de vier wijnen in hun assortiment. Hun assortiment bestaat uit de Unwooded Sauvignon Blanc, een bosrijke Chardonnay en een rode blend die ze Serenity noemen. Het laatste lid van het kwartet is hun Pinot Noir.

 

Wijnen van Ataraxia

Ataraxia Sauvignon Blanc (2014)

Ataraxia Chardonnay (2013)

Ataraxia Serenity (2009)

Getagd op:

One thought on “Ataraxia Wine Estate

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wijnsafari inspireert

 

Download nu jouw gratis boek…

27 inzichten over Zuid-Afrika

Baje groete!

Bert & Frederik